image

02/07/2012

10-те най-големи компании в света
Тук е момента да уточним, че тези компании са попаднали тук поради  своята пазарна капитализация. В определен смисъл това  е пазарната стойност на предприятието, защото това е продажната стойност на акциите, на които е разделена собствеността върху него. Ето кои са 10-те компании, превзели пазарите:
Apple Inc
Компанията, занимаваща се с производство и продажба на електроника, софтуер и компютри, стана най-голямата технологична компания по приходи и продажби в света. Създателят на iPod е основан през не толкова далечната 1974 год., но от тогава е изминала дълъг път, сменяйки и името си от Apple Computer Inc, на това с което я познаваме днес. Пазарната капитализация на компанията за тази година е над 540 млрд. долара.
Exxon Mobil Corporation
Exxon Mobil Corporation е американска, мултинационална петрол и газова компания. Едва ли е нещо учудващо че е втората в света по пазарна капитализация, като се има предвид цените на горивата в България, но това е друга тема. Тя е пряк потомък на Standard Oil и е сформирана на 30 ноември 1999 г. от сливането на Exxon и Mobil. Централният офис е в Ървинг, Тексас. Тя е свързана с Imperial Oil, която работи в Канада. Компанията е на първо място по приходи в света. Има петролни рафинерии в 21 държави. Дневното и производството е 3921 млн. барела дневно (lol), а през 2007 год. е регистрирала запас от 72 млрд. барела.
Microsoft
Едва ли има човек, сядал на компютър без да е чувал  за Майкрософт. Развиваща дейност в областта на компютърните технологии и разработката на софтуер, американската компания е на трето място по пазарна капитализация, като за тази година тя възлиза на близо 250 млрд. долара. Създадена е през 1975 год. През 2006 год. отчита близо 32 млрд евро общ обем на продажбите си. В момента очакваме Windows 8, което със сигурност ще изстреля компанията отново нагоре.
PetroChina
Като се има предвид, че в момента китайската икономика е най-бързо развиващата се в момента, едва ли добива на петрол ще остане на заден план. Доста бързо набиращата скорост компания PetroChina е четвъртата в класацията, като капитализацията и за сега е доста под тази на американският и конкурент. Създадена е през 1999 год., като част от преструктурирането на CNPC. PetroChina получава по-голямата част от активите и пасивите на CNPC, свързани с проучване и производство, рафиниране и маркетинг, химикали и природните бизнес газ. През 2007 год. започва изграждането на нов нефтохимичен завод, чийто капацитет на производство ще бъде 10 млн. тона суров петрол годишно. Със сигурност тези приятели не си играят на дребно.
Walmart
Не много известна в България, но най-голямата сред всички с търговията на дребно. Walmart се характеризира с това че дава много работни места – тя е най-големия частен ръководител в света с над два милиона служители. Компанията е основана от Сам Уолтън през 1962 г., учредена на 31 октомври 1969 г., и публично се търгува на Нюйоркската фондова борса през 1972 година. Тя е със седалище в Арканзас. Walmart е най-големият търговец на дребно на хранителни стоки в Съединените щати. През 2009 година тя е генерирала 51% от своите $ 258 млрд. продажби в САЩ от хранителен бизнес.
IBM
Компанията е отново американска, като е световен лидер в доставката на софтуер и хардуер, както и при услуги в облостта на информационните технологии. Пазарната капитализация за тази година възлиза на 226 млрд. долара. до момента. IBM е известна с това че влага огромни ресурси в това да прави нови изследвания, привлича учени, инженери и инвестиции. Основана е през далечната 1911 год., като вече 100 год. е лидер на пазара в световен мащаб.
Royal Dutch Shell
Изненада или не, на седмо място се нарежда добре познатия ни Шел. Гиганта, занимаващ се с добива на петрол и газ, е със седалище Хага, Холандия. Shell има офиси в над 90 страни, произвежда около 3,1 милиона барела нефтен еквивалент на ден и има 44,000 сервизни станции по целия свят. Shell Oil Company, дъщерно дружество в САЩ, е един от най-големите фирми.
Shell има първично листване на Лондонската фондова борса и е в състава на индекса FTSE 100 (за справка, това е лондонския индекс). През декември 2011 г. това е най-голямата компания на FTSE, с пазарна капитализация от £ 149,2 млрд. евро.
AT&T
През дългата си история, AT & T е в пъти по голяма от останалите в бранша  телефонна компания, най-големият оператор в света за кабелна телевизия, и регулиран монопол. В своя връх през 1950 и 1960, в него работят един милион души, а приходите му са около $ 300 млрд. годишно през 2006 долара. Американската телекомуникационна компания, предоставя  видео, данни и интернет телекомуникации и професионални услуги за бизнеса, потребителите и правителствени агенции.
General Electric
Компанията е разделена на четири сегмента: енергетика, технология на инфраструктурата, финанси и индустрия. Дженерал Електрик е най-големият индустриален конглумерат в Америка и света, с различни бизнес посоки, представителства в много страни и хиляди работни места по цял свят. Джак Уелч ръководи огромната компания компанията в продължение на 20 г. и я напуска през 2001г. поради пенсиониране. General пуска на пазара за първи път битов хладилник за дома, открива предавателна станция и започва излъчването на телевизия, създава собствен реактивен двигател, масово производство на перални машини, както и много други.
China Mobile Limited
Телекомуникационната компания е собственост на китайската държава. По пазарна капитализация, тя е най-голямата в бранша, въпреки че в момента отстъпва със своите скромни 203 млрд долара до момента.
Контролира се изцяло от правителството на Народна Република Китай, но също така е обществена, като има дял на Нюйоркската и Хонгконгската фондови борси. Има 70% пазарен дял в страната и както при повечето големи компании е наследник на друг гигант в съответната област,а именно China Telecom.

Share on Facebook 

 

 

Към статии / Към начало

HTML Comment Box is loading comments...